
آمیخته بازاریابی یا Marketing Mix یا 4p چیست؟
- توسط علی ابوالحسنی
- شنبه 26 آذر 1401
آمیخته بازاریابی به این معناست که محصول (Product) و یا خدمت (Serivce) را در زمان (Promotion | Timely) و مکان مناسب (Place)و با قیمتی مناسب (Price) و در بازار هدف (Place) قرار دهیم.
قاعدتا تعریف ساده است اما پیاده سازی میتواند سخت باشد. بهمین منظور ابتدا تاریخچه ای از 4p را نیاز است بدانیم و سپس جزئیات آن.
تاریخچه 4p
نیل بوردن | ابداعکنندهی مفهوم آمیخته بازاریابی
نخستین کسی که در تاریخ بازاریابی، اصطلاح مارکتینگ میکس یا آمیخته بازاریابی را بهکار برده، نِیل بوردن (Neil Borden) استاد دانشگاه هاروارد و رئیس اسبق انجمن بازاریابی آمریکا بوده است.
بوردن در دههی پنجاه میلادی، مفهوم آمیخته بازاریابی را مطرح کرد. اما این مفهوم چندان فراگیر نشد و ناشناخته ماند تا زمانی که آلدرسون، زیرساختهای بازاریابی مدرن را معرفی و مطرح کرد.
پس از آن، مککارتی با الهام از بحثهای آلدرسون (که واحد بازاریابی باید چند وظیفهی مشخص و تعریفشدهی درونسازمانی داشته باشد) و با مرور حرفهای بوردن، مدل ۴P را مطرح کرد.
جالب اینجاست که خود نیل بوردن چهار سال بعد، یعنی در ۱۹۶۴ مقالهای نوشت و در آن توضیح داد که آمیخته بازاریابی دقیقاً چیست و عناصر آمیخته بازاریابی چگونه و بر چه اساس استخراج شدهاند.
اولین P: محصول (Product)
منظور از محصول، کالا یا خدماتی است که به مشتری عرضه میکنیم. محصول لزوماً یک چیز قابل لمس و فیزیکی نیست. مثلاً، نه تنها خودرویی که از کارخانهها میخریم یک محصول است، بلکه خدماتی مثل کوتاه کردن مو که آرایشگاهها ارائه میکنند، یا پهنای باند اینترنتی که از اپراتورها میخریم هم در این مدل یک محصول محسوب میشوند.
دومین P: قیمت (Price)
منظور از قیمت، همان هزینهای است که مشتری پرداخت میکند تا از محصول (کالا یا خدمات) ما استفاده کند.
سومین P: مکان محصول (Place)
بعد اینکه جوانب مختلف محصول را بررسی کردیم و برای آن قیمت تعیین کردیم، وقت آن است که به فکر توزیع محصول در محلهای مناسب باشیم. اینکه چه کانالی برای عرضۀ محصول (کالا یا خدمات) شما بهتر است، به نوع کسبوکار و بازار هدف شما بستگی دارد.
چهارمین P: پیشبرد فروش (Promotion)
هدف از ترویج، افزایش آگاهی، جذب مشتری، افزایش فروش کالا و ایجاد یک نشان تجاری (برند) معتبر است.
یک مرحلۀ حیاتی! در این مرحله شما باید دربارۀ محصولتان صحبت و آن را تبلیغ کنید!
پیشنهاد سایت:
از 4p به 7p!؟
این 4 عنصر بن مایهی مفهوم آمیخته بازاریابی هستند، اما 3 عنصری که به زعم بعضی کارشناسان هم تراز عناصر قبلی از اهمیت بالایی برخوردارند به این صورت میباشند :
پنجمین P : نیروی انسانی (People)
نیروی انسانی تمامی کسانی که در همهی بخشهای کسب و کار شما به طور مستقیم و غیر مستقیم فعالیت دارند را در بر میگیرد. انتخاب افراد مناسب با طرز فکر و ارزشهای همسو با شما تاثیر به سزایی در عملکرد کسب و کار و موفقیت شما در بازار دارد و به شدت از اهمیت بالایی برخوردار است.
ششمین P : فرآیند(Process)
فرآیند تعریفیست برای مسیری که محصولات تا رسیدن به دست مشتری طی میکنند. تمام عوامل موثر در طول این مسیر نظیر تامین مواد اولیه، ساخت و عرضه و یا در حوزه خدمات باید زیر ذرهبین قرار گرفته و به شدت مورد کنترل قرار بگیرند. عملکرد صحیح و شفاف این فرآیند از رازهای موفقیت کسب و کارهای بزرگ است.
هفتمینP : شواهد فیزیکی (Physical Evidence)
هر وجههی کسب و کار که با چشم و به صورت فیزیکی دیده میشود در این دستهبندی قرار میگیرد. ساختمان شرکت، ظاهر افراد، وبسایت شرکت، دکوراسیون دفاتر، عناصر گرافیکی نظیر فونت ها و … همه شامل این شواهد هستند.
از 7p به 8p!؟
به مرور زمان این مدل ارتقا پیدا کرد به 8
هشتمین P : بسته بندی (Packing)
اهمیت بسته بندی محصول گاهی از خود محصول و کیفیت آن ارزش بیشتری دارد برای مثال آب معدنی 300 سی سی ، همان آب و همان طعم در یک بسته بندی رنگی ، یا ساده ارائه گردد در طعم و کیفیت آب تفاوتی ایجاد نمی کند ولی ظاهر جذاب باعث پرداخت پول بیشتری توسط خریدار خواهد شد.
جهت مطالعه ی بیشتر این موضوع از طریق سایت متمم روی این لینک کلیک کنید.
جهت دریافت مشاوره ی کسب و کار، فرم درخواست مشاوره را پر کنید .